Foto-rubrieken
Een greep uit de plaatjes:
20090118-_mg_1559 20120617-_mg_9067 mg_0525 ny-200905140020 20111226-_mg_7965 ny-200905160029

Landschaftspark Duisburg Nord
Op zondag 29-7-2012 na een openbare Facebook-oproep onder mijn vrienden (99 thans… bent u nummer 100 ?…) vriend Kees (= een echte met dezelfde golflengte !) meer dan bereid gevonden om een tripje mee naar dit stukje Ruhr industrie-Historie te maken. Fotorommel in m’n rode Micra geladen en 160km benzine later arriveren we in het gratis toegankelijke Landschaftspark Duisburg Nord. Het is 09:58 uur. Shit, het leuke restaurantje in het voormalige hoogspanningshuis is pas om 11:00uur open dus op een koffieloze maag gaan we meteen richting metaal. Opvallend is dat we vanaf de 2e minuut lekker onafhankelijk rond aan het kijken zijn. Kamera-standpuntjes zoeken, beetje aan de kamera-instellingen prullen, klikken, glimlachen. Duidelijk beiden gemotiveerd. Met een paar tussenstops voor koffie en 1 Weißenbier met curryworst (what else ?) duwen we onze CF-kaartje die dag met een paar honderd foto’s vol.
_
Ze hebben er ook hier een mooie combinatie van gemaakt die de originele industrie volledig in zijn waarde laat en zonder te vloeken laat bestaan naast de licht-commerciële activiteiten als filmvoorstellingen, strandzand-gezelligheidspleintje met cocktailbarretjes, klimwand en duiken in een enorm bassin van 15 meter hoog en 25 meter doorsnee. Alles discreet en smaakvol gecombineerd. De krachtige installaties en machinerieën laten zich duidelijk gelden en hun voorkomen heeft NIETS te lijden onder het flauwekul-geneuzel der kleinen Menschen (2e naamval als ik me goed herinner). Gaaf. Verderop op de dag vertelt een oudere lokale Germaan die daar rondfietst met enige bitterheid in zijn betoog dat de gemeente Duisburg destijds (eind 80’s geloof ik) het park van de hoog-oven-onderneming over heeft kunnen kopen voor 1 Duitse Mark. Dit was voor het gestaakte bedrijf een betere optie dan het terrein schoon op te leveren en daarvoor enorme saneringskosten te moeten maken om de tot op honderden meters diep vervuilde grond (bron: oudere Germaan) af te moeten graven. Het zit hem niet lekker dat dit ongestraft kan en dat hij aan de andere kant op zijn flikker krijgt als hij wat planten-resten uit zijn volkstuintje in de buurt hier verbrandt.
Weer een toffe dag met veel roest en technische vormen mogen beleven, mede dankzij het fanatisme dat ook bij Kees zijn foto-bezigheden meteen aanwezig bleek. We hebben geen rondleiding genomen, wat wellicht een kijkje in de gebouwen mogelijk had gemaakt, maar het was genoeg. Ik moet u echter een weinig waarschuwen voor het fotografisch resultaat mijner ontdekkingstocht. Volledig met voorbedachte rade heb ik een behoorlijke hoop foto’s een HDR-beurt gegeven (Harde Duisburg Revisie, of High Dynamic Range, ben even kwijt wat het betekent haha..). Met zo’n bewerking beschouw ik de door mijn 5D aangeleverde RAW foto’s als grondstof en verplaats de 12 miljoen pixels naar een surrealistische, sprookjes, of sinistere omgeving. Ik stap dan bewust af van het standpunt om met de in de foto beschikbare lichten, kleuren en contrasten de realiteit te laten zien. Ik zie HDR niet zozeer als hulp om licht-problemen op te lossen maar wel als instrument om een situatie-beeld uit de werkelijkheid te trekken. Je visualiseert je beleving nog steeds, maar de factor speelsheid laat je de vrije loop. Ik hou er steeds meer van en het Duisburg-spul leent er zich vaak geweldig voor. Geniet of walg. De foto’s in HDR en de gewone heb ik in gescheiden boekjes hieronder gezet.
_
De HDR serie:


_
De resterende gewone foto’s: (niet allemaal ‘gewoon’ trouwens)

8 reacties to “Oude industrie – Duisburg”

 • Johan:

  Eigenlijk vind ik de ‘gewone’ foto’s het mooist, om daar een mooie belichting aan mee te geven… da’s de kunst.

 • JanWillem:

  Vergane glorie, bijna? tot kunst verheven…
  De natuur is zichtbaar terrein aan het terugwinnnen.
  Zou een heel mooi decor kunnen zijn van een speelfilm, After the bomb of zoiets (grinnik)
  Zie je morgen,
  JanWillem

 • Janneke:

  Wow, mooie plaatjes van mooi spul!

  • Roland:

   Janneke, ik heb jou een week na je vakantie niet gevraagd mee te gaan, jij houdt ook van oud ijzer weet ik. Zo ook Krista. Als die terug is van haar reis wil ik nog naar de Henrichshütte in Hattingen. Dan moet je gewoon mee ! Half/eind september of zo.

 • Kees:

  Ha Roland,

  Prachtig verhaal heb je er van gemaakt en klopt ook nog met de werkelijkheid. Bovendien zien de foto’s er allemaal erg mooi en gelikt uit. Dat HDR maakt het allemaal mooier dan het in werkelijkheid was. De groepsfoto boven het artikel is geweldig. Ik ben helaas nog niet zo ver met het selecteren van de foto’s. Jouw foto’s stimuleren mij in ieder geval om er snel aan te beginnen. Al dan niet in HDR.
  Het was een mooie dag daar in het Ruhr en heb vol op mijn gang kunnen gaan met fotografie. Ik wist niet dat er meer mensen zijn die net zo fanatiek of misschien nog wel fanatieker met een camera te keer kunnen gaan. Ik heb erg genoten van de dag en hoop dat er nog meer gaan volgen.
  Groet,
  Kees van Nunen

 • Yep, is weer mooi! Soms een beetje teveel gepimpd, maar over het algemeen erg mooie kleuren/ contrast. Moet nr 21 niet een kwartslag gedraaid worden? Pers.favorieten: 2, 8, 12, 20, 44 en 48.

  grtz, Jeroen

 • Danny:

  Wat een roestig staaltje vakmanschap! Persoonlijk vind ik #12, 19, en 30 echt subliem!
  Keep up the good work :)

  Groetjes, Danny

 • Ron:

  Hé Roland,
  je wordt vlgs. mij wel steeds beter in die HDR bewerking, en idd.”lenen” deze foto’s zich ervoor.
  Ziet ‘r goed uit, alhoewel ik persoonlijk de “gewone” foto’s zeker niet minder vind !

  Goed je best gedaan jochie !

  Groeten
  Ron

Geef gerust commentaar